MAREA ÎMPĂRȚEALĂ a anului electoral 2016. Planul de cheltuieli scris de miniștrii Guvernului Cioloș

MAREA ÎMPĂRȚEALĂ a anului electoral 2016. Planul de cheltuieli scris de miniștrii Guvernului Cioloș
Publicat: 18/01/2016, 09:22

Cele mai mari fonduri alocate unor obiective precise au fost prezentate la Apărare, unde sunt alocate aproximativ 3,5 miliarde de euro pentru patru mari obiective strategice globale, care includ înzestrarea și transformarea armatei române prin achiziții de tehnică militară, operaționalizarea unor forțe multinaționale pe teritoriul României sau creșterea calității vieții militarilor.

Transporturile sunt un al domeniu unde ministrul Costescu a prezentat obiective punctuale și costuri ale documentațiilor tehnice de execuție a unor segmente de autostradă sau de cale ferată pe care vrea să le facă în mandatul său, cei mai mulți bani mergând către lucrările la calea ferată Sighișoara-Simeria și la lucrările pe segmentele autostrăzii Timișoara-Târgu Mureș, dar și la cele două noi magistrale de metrou din București.

La Dezvoltare Regională, Vasile Dîncu s-a concentrat pe obiective de construit (săli de sport, bazine, patinoare, cămine), pe Cadastru, dar și pe locuințe sociale sau creditarea locuințelor pentru tineri și reabilitarea termică . La Sănătate, accentul este pus pe introducerea de noi medicamente pentru cancer și boli rare pe lista de compensate, pe extinderea tratamentului fără interferon pentru hepatita C, dar și pe tratamentul marilor arși, fiind luate în calcul construirea a 4 centre regionale pentru marii arși.

La Educație, ministrul Curaj nu uită de legislația privind doctoratele și de aplicația electronică anti-plagiat, dar alocă cele mai multe fonduri pentru laserul de la Măgurele și pentru reabilitarea a 234 de școli și grădinițe. La Agricultură, accentul este pus pe sistemele de irigații, unde sunt prevăzute aproximativ 1,3 miliarde euro pentru anii viitori, în speranța că vor putea fi accesate fonduri ale Comisiei Europene aflate la dispoziția președintelui Juncker. La Comunicații, o investiție importantă este în infrastructura de internet broadband în zonele defavorizate.

Justiția se concentrează pe operaționalizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și pe strategia anticorupție 2016-2020, în timp ce Mediul pune accentul pe păduri și managementul fondului forestier, pentru prevenirea tăierilor ilegale. Internele au mari cheltuieli cu alegerile locale și parlamentare din acest an, dar nu uită de măsurile pentru imigranți, în timp ce Externele se concentrează pe relația cu Republica Moldova, pe parteneriatul strategic cu SUA și pe promovarea proiectelor energetice prioritare pentru România. La Ministerul Economiei, vicepremierul Borc caută să identifice sectoarele de business prioritare pentru finanțarea inițiativelor antreprenoriale.

Gândul prezintă mai jos lista principalelor investiții, dar și a celor mai interesante priorități ale miniștrilor coordonați de Dacian Cioloș:

Ministerul Transporturilor (Dan Costescu):

– 120,4 milioane euro (542 milioane lei) pentru lucrări cale ferată Sighișoara-Simeria.

– 102,2 milioane euro (460 milioane lei) pentru lucrările la autostrada Timișoara-Lugoj, Lugoj-Deva, Sebeș-Turda, Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureș (costă în total 1,44 miliarde euro).

– 77,3 milioane euro (348 milioane lei) pentru implemetarea modernizării căii ferate Radna-Gurasada-Simeria (costă în total 897 milioane euro) și Brașov-Sighișoara (costă în total 887 milioane euro).

– 47 milioane euro (211,6 milioane lei) pentru finalizarea magistralei 4 metrou.

– 45 milioane euro (202 milioane lei) pentru lucrările la magistrala 5 metrou.

– 40,5 milioane euro (182,8 milioane lei) pentru DTE la coridorul IX de transport rutier: Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău, Bacău-Pașcani (costă în total 1,575 miliarde euro).

– 37,8 milioane euro (170 milioane lei) pentru creșterea capacității de transport cu metroul.

– 34,4 milioane euro (155 milioane lei) pentru Elaborare Documentație Tehnică de Execuție (DTE) pentru proiectul autostrăzii Brașov-Comarnic (costă în total 1,237 miliarde euro).

– 34,2 milioane euro (154 milioane lei) pentru DTE la autostrada Craiova-Caransebeș (costă în total 1,14 miliarde euro).

– 33,9 milioane euro (152,5 milioane lei) pentru DTE la autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț-Iași-Ungheni (costă în total 1,4 miliarde euro).

– 31,1 milioane euro (140 milioane lei) pentru DTE la autostrada București-Craiova (costă în total 1,036 miliarde euro).

– 18,6 milioane euro (83,9 milioane lei) pentru elaborare DTE la proiectul autostrăzii Nădășelu-Suplacu de Barcău (costă în total 115 milioane euro).

– 17,77 milioane euro (80 milioane lei) pentru DTE la calea ferată Cluj-Episcopia Bihor (costă în total 196 milioane euro).

– 12,5 milioane euro (56,4 milioane lei) pentru DTE la autostrada Brașov-Predeal (costă în total 518 milioane euro).

– 11,2 milioane euro (50,6 milioane lei) pentru demararea implementării proiectului autostrăzii Suplacu de Barcău-Borș (costă în total 92 milioane euro).

– Demarare Implemetarea proiectului autostrăzii Sibiu-Pitești (costă în total 2,075 miliarde euro).

– Selecția executantului pentru Centura București Sud.

– Reorganizare instituțională la CNADNR, Metrorex, CFR și Portul Constanța.

– Încheierea de contracte de performanță pentru CNADNR și CFR.

– Creșterea numărului de zile de navigație pe Dunăre, prin îmbunătățirea condițiilor de navigație și a adâncimilor de navigație în punctele critice.

Ministerul Apărării Naționale (Mihnea Motoc):

– 1,65 miliarde euro (7,45 miliarde lei) pentru achiziții de tehnică militară, revitalizarea unor sisteme existente, consolidarea capacității operaționale a forțelor armate. (obiectiv global)

– 1 miliard euro (4,5 miliarde lei) pentru transformarea Armatei. (obiectiv global)

– 740 milioane euro (3,3 miliarde lei) pentru creșterea calității vieții personalului militar – locuințe, anticorupție, drepturi salariale și sociale, facilități medicale, educație militară. (obiectiv global)

– 655 milioane euro (2,95 miliarde lei) pentru modernizarea fregatelor T22, continuarea programului de achiziție de avioane multirol F-16, echipamente de supraveghere, cercetare și recunoaștere, echipamente pentru Sistemul de Comunicații și Informatic al Armatei.

– 103 milioane euro (465 milioane lei) pentru proiectarea unui sistem de medicină operațională adaptat NATO.

– 97 milioane euro (436 milioane lei) pentru constituirea de structuri multinaționale pe teritoriul României, adaptarea structurii de comandă și control, îndeplinirea angajamentelor asumate (obiectiv global).

– 48 milioane euro (215 milioane lei) pentru operaționalizarea și asigurarea funcționării celor două comandamente NATO din România.

– 15 milioane euro (67 milioane lei) pentru participarea la inițiativele multinaționale ale NATO și UE.

– 660.000 euro (3 milioane lei) pentru scutul de la Deveselu.

– demersuri pentru o flotă multinațională în Marea Neagră, pe model grupare navală NATO (februarie-octombrie 2016).

– Achiziție de echipamente scoase din uz din SUA.

– reparațiile capitale la aeronave IAR 330, MiG 21, IAK-52 și IAR 316B, sitemul HAWK, mașina de luptă a infanteriei MLI 84M (Jderul).

Ministerul Dezvoltării Regionale (Vasile Dîncu):

– 125 milioane euro (565 milioane lei) pentru 482 de obiective: săli de sport, bazine, pationare, dar și centre sociale cămine de bătrâni sau piețe.

– 108 milioane euro (486 milioane lei) pentru implementarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.

– 22 milioane euro (100 milioane lei) pentru locuințe pentru tineri, destinate închirierii.

– 5,55 milioane euro (25 milioane lei) pentru construirea de locuințe sociale.

– 5,55 milioane euro (25 milioane lei) pentru lucrări de intervenție pentru reducerea riscului seismic.

-5,55 milioane euro (25 milioane lei) pentru creșterea performanței energetice și reabilitarea termică.

– 5,1 milioane euro (23 milioane lei) pentru locuințe sociale pentru romi.

– 4,5 milioane euro (20,2 milioane lei) pentru măsuri anticorupție și de integritate: dezvoltarea unor instrumente și mecanisme de prevenire a corupției și incidentelor de integritate la nivelul MDRAP și al autorităților administrației publice locale, sprijinirea autorităților administrației publice locale în implementarea măsurilor strategice anticorupție, organizarea de sesiuni de instruire pentru promovarea eticii și integrității (până în decembrie 2018).

– 100.000 euro (500.000 lei) pentru dezvoltarea unei aplicații web de tipul planningportal.co.uk în care să fie accesibilă toată legislația, reglementările tehnice, fluxurile de avizare, autorizare, (decembrie 2016 – iunie 2017).

– reformarea Cadastrului.

Ministerul Sănătății (Patriciu Achimaș-Cadariu):

– 89 milioane euro (400 milioane lei) pentru introducerea pe lista de medicamente compensate și gratuite de molecule noi destinate cancerului și bolilor rare.

– 89 milioane euro (400 milioane lei) pentru extinderea tratamentului fără interferon pentru hepatită C.

– 4,66 milioane euro (21 milioane lei) pentru creșterea capacității programului național TBC.

– 2,44 milioane euro (11 milioane lei) pentru profilaxie primară și secundară, screening de cancer la colul uterin.

– 2,22 milioane euro (10 milioane lei) pentru asistența medicală pentru marii arși.

– 1,1 milioane euro (5 milioane lei) pentru oncologie pediatrică.

– 1,1 milioane euro (5 milioane lei) pentru dotarea maternităților cu incubatoare pentru nou-născuții prematur.

– înființarea a 4 centre regionale de Mari Arși, prin finanțare de la Banca Mondială.

– Achiziționarea de echipamente pentru 4 centre de radioterapie.

– 440.000 euro (2 milioane lei) pentru Programul Național de Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale.

– 220.000 euro (1 milion lei) pentru un plan multianual de promovare a unui stil de viață sănătos – Educație pentru Sănătate.

– promovarea Legii Malpraxisului, legii organizării și finanțării activității de vaccinare.

Ministerul Educației (Adrian Curaj):

– 88 milioane euro (396 milioane lei) pentru laserul de la Măgurele.

– 20 milioane euro (90 milioane lei) pentru reabilitarea a 234 școli și grădinițe.

– 17,7 milioane euro (80 milioane lei) pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic și a căminelor studențești.

– 10 milioane euro (47 milioane lei) pentru repornirea activităților de cercetare de la Institutul Cantacuzino.

– Sistem de trasabilitate între sistemul educațional și piața muncii prin interconectarea datelor din educație (REI și SIIIR) cu cele de piața muncii.

– Implementarea platformei de gestionare a doctoratelor.

– Proiect strategic privind reforma curriculară și a manualelor.

– Evaluarea tuturor școlilor cu privire la aprobările ISU.

– Competiție internațională de urbanism și dezvoltare teritorială pentru Laser Valley de la Măgurele, laserul ELI-NP.

– Metodologie pentru organizarea transparentă a alegerilor de directori în școli

– Creșterea cu 20% a burselor studențești.

– Clarificarea cadrului normativ și instituțional privind acordarea și retragerea titlului de doctor.

Ministerul Agriculturii (Achim Irimescu):

-1 miliard de euro (4,5 miliarde lei) în perioada 2016-2020 pentru infrastructura de irigații primare, în 2016 alocă doar 30 milioane euro (135,8 milioane lei). Vrea bani din Programul de Investiții al președintelui CE, Jean Claude Juncker.

– 280 milioane euro (1,26 miliarde lei) pentru încurajarea transferului inter-generațional în agricultură, prin instalarea fermierilor tineri, dezvoltarea de ferme mici.

– 215 milioane euro (968 milioane lei) pentru Strategie pentru un sistem de irigații modern, infrastructura de irigații secundare 968 milioane (până în octombrie 2016).

– 90 milioane euro (404 milioane lei) pentru un Fond de creditare pentru agricultură (2014-2020).

– 40 milioane euro (183 milioane lei) pentru promovarea produselor de calitate cu valoare adăugată mare, gen produs montan sau în fermă.

– 21 milioane euro (95 milioane lei) pentru restructurarea cercetării agricole.

Ministerul Comunicațiilor (Marius Bostan):

– 84 milioane euro (377,8 milioane lei) pentru Ro-NET – construirea infrastructurii naționale de broadband în zonele defavorizate, prin fonduri structurale.

– 6,35 milioane euro (28,6 milioane lei) pentru Sistemul Informatic Colaborativ de Achiziții Publice.

– 2,86 milioane euro (12,9 milioane lei) pentru creșterea capacității de investigare a incidentelor de securitate cibernetică, Centrul de inovare în securitate cibernetică, dezvoltarea la nivelul structurilor guvernamentale a Sistemului de Protecție a Infrastructurilor IT de interes național împotriva amenințărilor cibernetice.

Ministerul Economiei (Costin Borc):

– 35 milioane euro (159 milioane lei) pentru identificarea de sectoare de business prioritare pentru finanțarea inițiativelor antreprenoriale – industrii creative (IT), turism, agricultură, cercetare – (până în aprilie 2016).

– 13 milioane de euro pentru industria de apărare – plan pe 10 ani pentru participarea acesteia la înzestrarea Armatei, (40,5 milioane lei), pentru reorganizarea agenților economici în funcție de nevoile pieței și pentru investiții de retehnologizare (17 milioane lei).

– 9,5 milioane euro (43 milioane lei) pentru crearea unei agenții pentru promovarea comerțului și investițiilor (iunie-iulie 2016).

– 2 milioane euro (9,2 milioane lei) pentru elaborarea Strategiei de Marketing a României pe principalele forme de turism și identificarea de surse de finanțare pentru turism (ianuarie-octombrie 2016).

– Reorganizarea rețelei de atașați economici (martie-iulie 2016).

– Plan de Dezvoltare pe termen mediu și lung a României.

– Strategia minieră 2015-2030.

– promovarea unor modificări la Legea industriei de apărare, legea minelor, legea turismului.

Ministerul Afacerilor Externe (Lazăr Comănescu):

– 2,27 milioane euro pentru continuarea procesului de consolidare durabilă a relației cu Republica Moldova (ianuarie-octombrie 2016) prin: 7,8 milioane lei pentru derularea programelor de asistență oferite de România în beneficiul Republicii Moldova (avansarea proiectelor de interconectare a R. Moldova și România (Europa) – energie, infrastructură, inclusiv cu sprijin UE); 2,25 milioane lei pentru programe cu impact socio-economic și în sprijinul tinerilor din R. Moldova (ex. sănătate, educație, agricultură).

– 1,25 milioane euro (5,6 milioane lei)pentru întărirea cooperării pentru dezvoltare și a asistenței umanitare cu Vecinătatea Estică (mai ales Republica Moldova), Balcanii de Vest și Bazinul Mediteranean, Orientul Mijlociu.

– creșterea prezenței României de sprijinire, atât în plan bilateral, cât și prin proiecte cu vocație europeană și regională, în Balcanii de Vest, în Vecinătatea Estică și în Bazinul Dunării.

– pregătirea exercitării de către România a Președinției Consiliului UE în semestrul II 2019.

– promovarea obiectivelor de securitate energetică ale României în plan regional, european și global în special în proiectele energetice regionale de interes pentru România, inclusiv pentru interconectarea cu R. Moldova.

– promovarea inițiativei de realizare a proiectului coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, precum și a proiectelor românești aferente inițiativei Noul Drum al Mătăsii.

– 34.000 euro (152.000 lei) pentru consolidarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic cu SUA, promovarea obiectivelor privind operaționalizarea facilității de apărare antirachetă de la Deveselu.

– 2.000 euro (10.000 lei) pentru inițierea împreună cu ministerele de resort a noi programe de cooperare în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA pe domeniile combaterii riscurilor neconvenționale (inclusiv securitate cibernetică).

Ministerul Afacerilor Interne (Petre Tobă):

– 51,5 milioane euro (232 milioane lei) pentru organizarea alegerilor locale.

– 37 milioane euro (166 milioane lei) pentru reducerea deficitului de personal, inclusiv prin recrutarea din sursă externă.

– 29 milioane euro (131,7 milioane lei) pentru organizarea alegerilor parlamentare.

– Reducerea timpului de intervenție la evenimente al MAI și IGSU.

– Eficientizarea activității de identificare, în vederea confiscării, a bunurilor provenite din infracțiuni.

– Operaționalizarea Unității Naționale de Informații despre Pasageri (UNIP).

– Sprijinirea AEP și STS în informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale.

– Reabilitarea centrelor de reținere și arest preventiv și îmbunătățirea condițiilor materiale de detenție din acestea.

– Afluxul de migranți: Dezvoltarea infrastructurii de cazare și asigurarea cu personalul necesar.

Ministerul Justiției (Raluca Prună):

– 2,5 milioane euro pentru operaționalizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate: alcătuirea Consiliului de Coordonare, protocoale interinstituționale, angajarea personalului (4,7 milioane lei), aplicația IT (3,6 milioane lei), inventarul național al capacității de stocare a bunurilor sechestrate (3 milioane lei).

– 1,2 milioane euro pentru modificarea legislației sistemului judiciar, a Poliției Judiciare și a taxelor judiciare de timbru. Pentru fiecare proiect e prevăzută o cheltuială de expertiză și consultanță de câte 1,88 milioane lei.

– Noua Strategie Anticorupție 2016-2020.

– Amânarea cu încă un an a prevederilor Codului de Procedură Civilă care au fost amânate deja până la 1 ianuarie 2016.

– Definitivarea, anunțarea și derularea unei proceduri transparente de numire a procurorilor-șefi, având drept principale criterii profesionalismul și integritatea.

Ministerul Mediului:

– 14,6 milioane euro (65,9 milioane lei) în total pentru Managementul Fondului Forestier Național: sistem de control forestier integrat (64 milioane lei), dezvoltarea sistemului de monitorizare a managementului forestier și a tăierilor ilegale (1,9 milioane lei în total).

– 7,77 milioane euro (35 milioane lei) pentru Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului.

– 1,6 milioane euro (7,2 milioane lei) din fonduri europene, pentru Planul Național de Gestionare a Deșeurilor.

– Strategia Forestieră a României și Inventarul Forestier Național.

– Înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

– Forum pentru mediu cu ONG-uri, pentru colectarea așteptărilor, nevoilor, viziunilor.

Ministerul Culturii (Vlad Alexandrescu):

– 6,44 milioane euro (29 milioane lei) pentru consolidarea Muzeului Țăranului Român.

– 4 milioane euro (18 milioane lei) pentru consolidare și restaurare Palatul Cantacuzino.

– 2,2 milioane euro (10 milioane lei) pentru finalizare consolidare Palatul Culturii din Iași.

– finanțare și proceduri pentru Sală de concerte în București, de 2.000-2.400 locuri.

– Demarare proceduri pentru modernizarea Muzeului Național de Istorie a României și a Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj.

– Restructurarea Centrului Național al Cinematografiei.

Ministerul Energiei (Victor Vlad Grigorescu):

– 1 milion euro (4,3 milioane lei) pentru profesionalizarea și depolitizarea managementului companiilor de stat din energie.

– Promovarea activă a proiectului de gazoduct BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) și a Coridorului Vertical (Grecia-Bulgaria-România) și dezvoltarea unor noi perimetre de producție în Marea Neagră.

– Continuarea pregătirii pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia, respectiv a Hidroelectrica.

– Analizarea stadiului și perspectivelor de realizare a proiectului Tarnița Lăpuștești, Unităților Cernavodă 3 și 4, a Cablului submarin România – Turcia, a contrucției unui nou grup energetic la Rovinari.

Ministerul Finanțelor (Anca Dragu):

– 111 milioane euro (500 milioane lei) pentru programul „Fermierul”, prin care se garantează micilor fermieri achizițiile de utilaje agricole.

– 11 milioane euro (50 milioane lei) și angajament bugetar pe 20 de ani pentru un proiect prioritar al Guvernului Cioloș, de exemplu un spital.

– Implementarea sistemului de plată online/cu cardul a impozitelor, taxelor și amenzilor de către persoanele fizice. (Termen octombrie 2016).

– Simplificarea interacțiunii dintre contribuabil și unitățile teritoriale ale MF/ANAF printr-un portal/aplicație online (termen octombrie 2016).

– Proiect de lege privind impozitarea sectorului petrolier și minier.

Ministerul Fondurilor Europene (Aura Răducu):

– Simplificarea procedurilor de implementare a proiectelor și standardizarea documentelor necesare prin implicarea tuturor instituțiilor relevante.

– Finalizarea sistemului electronic de gestionare a programelor și proiectelor europene – SMIS 2014/MYSMIS2014+.

Ministerul Muncii (Claudia Ana Costea):

– 28 milioane euro din fonduri europene pentru implementarea pachetului minim de intervenție de servicii sociale pentru copii și familiile acestora care se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.

– 5 milioane euro (22,5 milioane lei) din fonduri europene pentru implementarea unui program național de ucenicie/stagii de practică în cadrul celor 10 sectoare economice ce constituie prioritățile Strategiei Naționale pentru Competitivitate.

– 5 milioane euro (22 milioane lei) pentru reglementarea unui sistem de monitorizare a respectării ordinelor de protecție în vederea implementării unui sistem de monitorizare electronică prin brățări electronice.

– parteneriate între ANOFM și actorii sociali pentru creșterea ocupării în rândul grupurilor afectate de șomaj structural: șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoane cu dizabilități, persoane cu nivel redus de educație.

– Consolidarea cooperării interministeriale și interinstituționale în vederea favorizării accesului cetățenilor statelor terțe pentru domeniile și profesiile identificate ca fiind deficitare pe piața muncii din România.

– Consolidarea cooperării interministeriale în ceea ce privește dimensiunea de integrare și inserție socială a migranților beneficiari ai unei forme de protecție internațională.

– Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Ministerul Tineretului și Sportului (Elisabeta Lipă):

– 23 milioane euro în total, pentru obținerea unor rezultate cât mai bune la Jocurile Olimpice de la Rio 2016: 45,5 milioane lei pentru programul de monitorizare a Federațiilor sportive cu sportivi calificați și 57,6 milioane lei pentru sprijinirea Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

– 1,1 milioane euro (5 milioane lei) pentru Promovarea Sportului de Masă: Noua Daciadă, competiții sportive pentru copii și tineri.

– 660.000 euro (3 milioane lei) pentru 5 centre de agrement care să fie modernizate la cazare și servirea mesei.

– 100.000 lei pentru analiza de nevoi „la firul ierbii” a sectorului de tineret.

– Promovarea activităților de voluntariat, inclusiv în taberele studențești.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (Dan Stoenescu):

– lansarea unei platforme online de depunere a proiectelor de către mediul asociativ românesc.

– întărirea legăturilor culturale cu comunitățile istorice românești prin inițierea demersurilor privind înființarea unor centre culturale/de informare românești în comunitățile istorice (Albania – Korcea, Republica Moldova – Bălți și Chișinău, Ucraina – Ismail, Serbia – Valea Timocului).

– crearea unui Consiliu Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova, acordarea unui regim de gratuitate pentru anumite știri furnizate presei din Republica Moldova și organizarea unor stagii de pregătire pentru jurnaliștii din Republica Moldova.

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (Violeta Alexandru):

– Colaborarea cu Secretariatul General al Guvernului în scopul creării unei platformei accesibile societății civile, pentru preluarea în timp real a punctelor de vedere exprimate, „Vocea ta în deciziile Guvernului” și integrarea acesteia alături de componente de consultare existente ale ministerelor de resort.

– Organizarea unor întâlniri de lucru periodice cu reprezentanții autorităților centrale responsabili cu Legile nr. 544/2001, nr. 52/2003, dar și departamentele IT ale tuturor ministerelor pentru standardizarea procesului de consultare, respectiv al transparenței.

– Promovarea unei Hotărâri de Guvern privind accesul publicului la documentele din mapa ședinței de Guvern/ la stenograma ședințelor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să...
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Dr. Mircea Beuran explică ce este de făcut pentru a nu ajunge la CANCER |...